Yurt Dışından Müşteri Bulmak
Yurt dışına açılmak isteyen firmaların en zorlandıkları konulardan birisi yurt dışından müşteri bulmak tır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi ise bunu nasıl yapacaklarını, nereden başlayacaklarını bilmemelerinden gelmektedir. Bu yazımızda size yurt dışından toplu ürün olacak olan potansiyel müşterileri nereden bulabileceğinizi adım adım anlatacağız. Bu sayede yurt dışından ürünleriniz için müşterileri kolayca bulabileceksiniz. Bu yazımızda sadece yurt dışından yüklü alım yapabilecek müşterilerin nasıl bulunabileceğinden bahsedeceğiz. Perakende veya diğer ismiyle tek ürün satımı ile ilgili bir yazımız mevcut değildir.
Aşağıdaki her bir yurt dışından müşteri bulmak üzerine olan konular birbirinden bağımsızdır. Her firma için alınan verim değişebilmektedir. Bazı firmalar ürünlerini sergileyebilmektedir. Bir konfeksiyon firması kolaylıkla ürettiği kıyafetleri B2B sitelerinde sergileyebilir, fakat fabrikalar için özel makine üreten bir firma B2B sitelerinde ürün tanıtımı yapamamaktadır. Onlar genel olarak Google aramalarını veya linkedin ile müşteri bulabilirler. Her firma kendine göre adım atmak zorundadır. Eğer karar vermede zorlanır iseniz bu durum için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
B2B Siteleri
Yurt dışından müşteri bulmak istiyorsanız ilk başvuracağınız yer B2B Siteleridir. B2B siteleri ürettiğiniz ürünleri sergilediğiniz yerlerdir. En bilinen B2B sitesi Alibabadır. Bu yerlerde ilk önce ürünlerinizi bu platforma yüklersiniz, ürünleriniz yurt dışında görünür olur. Bu sayede ürünlerinizin görselini ve fiyatını beğenen yurt dışındaki müşteri, size mesaj atacaktır. Potansiyel müşterinizi ürünlerinize mesaj atmasını sağlamak için kaliteli görseller ve iyi fiyatlarla ürünlerinizi desteklemeniz gerekmektedir. Ürününüz bu iki özelliğe sahipse genelde ürünleriniz için mesaj alırsınız. Sonrasında Genelde konuşma whatsapp veya mail üzerinden devam eder. Whatsapp üzerinden iletişim nasıl kurulur yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca eğer mail ile iletişim kurmanız gerekir ise mail ile iletişim yazımızı okumanızı öneririz. Ürünleriniz hakkında size sorular sorulur, sonrasında ürününüz ile ilgilenen firma veya kişiler firmanız hakkında bilgi isteyebilir. Bu konularda da potansiyel müşterilerinizi tatmin ettikten sonra bu kişiler sizinle ticaret için ciddi adımlar atacaktır. Ürünlerinizin taşıma bedelini hesaplanması ardından para transferi gibi konularını potansiyel müşteri ile çözdükten sonra bu müşteri ile olan ilk ticari olan alışverişinize başlamış olacaksınız. Genelde B2B pazar yerlerinde ürünlerinizin gösterimi için yıllık ödeme yapmanız gerekmektedir. Ücretsiz olarak da yararlanabilirsiniz fakat ürünleriniz genel olarak en sonda gösterilecektir. Ücretli üyeliklerde ürünleriniz B2B pazar yerlerinde 1 yıl süreyle kalmaktadır. 1 yılın sonunda ürünleriniz pazar yerlerinden kaldırılır veya ürünleriniz en sonda listelenmeye başlayacaktır. Ücretsiz üyeliklerde B2B sitelerinde ürünlerinizin gösterimi oldukça zordur. Bundan dolayı ücretli üyeliği veya ortak hesap ile üye olmanızı önermekteyiz. B2B siteleri ile ilgili hizmet vermekteyiz. Hizmetler kısmından bize ulaşabilirsiniz.
Google Aramaları
Diğer bir müşteri bulma yöntemlerinden birisi ise Google aramalarında arayan firmaların sizi bulmasıdır. Örnek vermek gerekir ise Amerikadaki bir firma Türkiye den gömlek satın almak istiyor. Google a girip ardından “turkey shirts wholesale” veya “mens shirts from turkey” bu tarz kelimeler ile aramalar yapıyor. Arama yapılan bu kelimelerden size ulaşmasını sağlar iseniz potansiyel bir müşteriye ürününüzü tanıtma imkanınız olacaktır. Bu kelimelerde peki nasıl görünür olmanız için yapmanız gereken iki yol vardır.
- Birincisi google ads ile web sitenizin reklamını bu kelimelerde vermek. turketrade.com diye bir websitemiz olsun. Bu websitemiz gömlek satmakta olsun. Yurt dışından müşteri bulmak istiyor, bundan dolayı en kolay ve en pahalı yöntem olarak google ads’i seçiyor. Google ads de “mens shirts from turkey” bu kelime için kendi sitesi için reklam vermeye başlıyor. Google ads tıklama başına ödeme alan bir sistemdir. Bundan dolayı her tıklama için dolar cinsinden ödeme yapmaktasınız. Genel olarak 1 dolar ile 5 dolar arasında tıklama başı ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. Yurt dışı için reklam verdiğinizden dolayı reklam ücretleri yurt içine göre pahalı olacaktır. Firmalar bu yöntemi kolaylıkla uygulayabilir fakat unutmamak gerekir ki en pahalı yöntem budur. Her ay yaklaşık olarak 100 dolar ile 1000 dolar arası google a ödeme yapmanız gerekebilir. Ayrıca size tıklayan herkes ürününüzü almak zorunda değildir, kimisi perakende olarak girmiş olabilir, kimisi en güncel türk gömlek modellerini merak etmiş yazmıştır. Bunun gibi bir çok durum ortaya çıkabilir. Bundan dolayı pek tavsiye edilen bir yöntem değildir.
- Diğer Yöntem ise sitenizin doğal seo ya uygun olarak hazırlanması ve aranacak olan kelimelere göre sayfaların hazırlanmasıdır. Bu seçenekte sitenizin doğal seo ya göre ayarlanması için en başta bir ödeme yapmaktasınız. Yaklaşık 500 dolar ile 8000 dolar arasında isteklerinize göre değişmektedir. Fakat bu genel olarak tek seferde ödeyeceğiniz bir miktardır. Sonrasında siteniz istediğiniz arama kelimelerinde ilk sayfalarda gözükmeye başlayacaktır. En az 2 ay ortalama 4-5 ay beklemeniz gerekebilir. Google sayfalarınıza güvenmesi uzun sürdüğünden dolayı direk sitenizi ilk sıralarda ilk sayfalarda çıkarmayacaktır. Bundan dolayı bu seçeneğin meyvesini yemeniz biraz zaman alabilir fakat bu kalıcı bir seçenektir. Yıllar boyunca siteniz bu kelimelerde ilk sayfalarda kalabilir.
-
Diğer seçeneğimiz ise en işe yarayan ve maliyeti en uygun seçenektir. Burada genel olarak kendi siteniz yerine en bilinen websitelerinde yazı paylaşımı yaparak kendinize referans olarak eklenmesini istiyorsunuz. Bu sayede çok az maliyetle aynı sonucu elde edebiliyorsunuz. İkinci seçenek ile bu seçenek arasında maliyet olarak 10/1 , 10/2 oranında fiyat farkı vardır. Ortalama maliyetleri 150 dolar ile 950 dolar arasındadır. ikinci seçenekte olduğu gibi bu hizmette kalıcıdır. Yıllarca google aramalarından müşteri bulabilirsiniz.
Konşimento Veritabanı
Konşimento veritabanı ile ise en az bilinen yöntemlerden bir tanesidir. Konşimento veritabanı Dünya genelindeki ticaretlerin belgesinin tutulduğu sisteme denilen isimdir. Daha detaylı yazı için konşimento veritabanı yazımızı okuyabilirsiniz. Kısaca özet geçmek gerekir ise A firması yurt dışındaki B firmasına ürün sattı. Devletler özellikle gümrükler bu bilgiyi konşimento kağıdında tutmaktadırlar. Bu kağıtta belgede A firması kaç adet veya kaç kilo ürün sattı, B firması ne kadarlık ödeme yaptı. Ayrıca A firması ile B firmasının şirket bilgileri de burada bulunabilmektedir. Şirket ismi, mail adresi ve konumları gibi temel bilgiler bu dokümanda bulunabilmektedir. Bir çok firmanın bu şekilde dokümanının bulunduğu sistemlere ise konşimento veritabanı denilmektedir. Çok büyük firmalar için yararlı olabilmektedir. Fakat orta ölçekli bir firmalar kendi skalesinde alım yapacak firmaları bulmakta zorlanabilir. Çünkü büyük firmalar haricindeki diğer firmalar taşıma için Kargo firmalarını kullanmaktadırlar. Bundan dolayı alıcı ve satıcı bilgilerinde genelde taşıma firmalarının bilgisi olabilmektedir. Bundan dolayı bulduğunuz firma isimleri kargo firmaları olabilmektedir.
Lindekin İle Yurt Dışından Müşteri Bulmak
Linkedin, son yıllarda popüler olan bir iş sosyal medyası olarak tanımlanmaktadır. Bu alanda ise yapabileceğiniz şeylerin başında linkedin ile satıcı hesabı açmanız ve satın almanız gerekmektedir. Sonrasında ürünlerinizi alabilecek olan firmaları linkedin üzerinden aramaya çalışabilirsiniz. Özellikle rakipleriniz var ise rakiplerinizi takip eden firmaları inceleyebilirsiniz. Yurt dışında sizinle aynı ürünü veya hizmeti satan firmaları inceleyip onların takipçilerini inceleyebilirsiniz. Sonrasında ise ürününüzü satabileceğiniz firmaların listesini çıkartmanız gerekmektedir. Bu işlemi yaptıktan sonra bu firmaların linkedin profillerine girip satın alım müdürü, ceo gibi title lara sahip olan kişilerin maillerine ve telefon numaralarına ulaşmaya çalışabilirsiniz. Buna ulaşmak için vip linkedin hesabı satın almak zorundasınız veya bu durum için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Mailini veya telefon numarasına ulaştıktan sonra ise, topladığınız bu verilere mail atabilir, ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Mail gönderimi ile ilgili olarak mail ile iletişim yazımızı okuyabilirsiniz.