Pazarlama Stratejileri
Günümüzde her şeyin değişmesi ve yenilenmesi gibi piyasalarda da benzer durum söz konusu. Piyasaların bu değişime ayak uydurması seçenek halini almaktan çok mecburi bir ekonomik harekete dönüşüyor. Hareketliliğin içinde bulunmak ve rekabet dünyasını yakından takip etmek gerekiyor.
Siz de işletme sahibi olarak bulunduğunuz sektörde ilerlemek istiyorsanız değişime ve yeniliğe açık olmalısınız. Pazarlama kavramını ve bu yönde uygulayacağınız stratejileri inovatif çalışmalarla ilişkilendirmelisiniz. Bu yazımızda öncelikli olarak pazarlamanın ne olduğunu ve ardından uygulamanız gereken stratejileri inceleyeceğiz.
Pazarlama Nedir ?
Pazarlama ürün ve hizmetlerin tanıtılması veya piyasa sürülmesidir. Strateji ise ürünlerin piyasaya sürülmeden önce, satılma aşamasında ve satıldıktan sonra uygulanan çalışmalardır. Ürün satıldıktan sonra pazarlamanın bittiğini düşünmemek gerekir. Çünkü ürün ve hizmetimizi satın alan müşterilerimizin devamlılığı bizim için önemlidir.
Pazarlama kavramı, elbette kısa bir anlatımla açıklanacak basit bir kavram değildir. Ancak bizim odaklanacağımız nokta teori değil pratik aşamasıdır. Kavramların anlamlarını özet olarak açıklasak da yazımızın içeriğinde uzun uzadıya bir anlatıma gidiyor olacağız.
Pazarlamanın 4 P’si
Bu kavramı ilk kez 1960’larda EJ McCarthy ortaya koymuştur. Nedir bu 4 P ?
- Product(ürün)
- Place(yer)
- Price(fiyat)
- Promotion(tanıtım)
Ürün(veya hizmet):
4 P’den ilki pazarladığınız ürünü ifade eder. Satmış olduğunuz ürün müşterilerinizin taleplerini karşılayacak özellikte olmalı. Ürününüzü tanımlarken onun özelliklerinden ziyade müşterinin fayda ve motivasyonuna göre ürünü tanımlamak gerekir. Modern dünyanın bizden beklediği üründen çok müşteriye odaklanmak gerektiği yönünde.
Yer:
4 P’den ikincisi ürününüzü pazarladığınız yeri ifade eder. Bu fiziki bir mağaza olabileceği gibi online satış yerlerini de kapsamaktadır. Dağıtım zincirleri yalnızca bölgesel mağazaları kapsamaktan ziyade e-ticaret üzerinde de yerini alıyor. Satış yapılan alanın konumu ne olursa olsun stratejimizde önemseyeceğimiz şey müşterinin ürüne kolayca ulaşması ve satış sürecinin optimize edilmesidir. online toptan satış için alibaba ve diğer b2b-siteleri inceleyebilirsiniz.
Fiyat:
Üçüncü kavramımız olan fiyat, ürün veya hizmetinizin nihai fiyatını ifade eder. Bu diğer kavramlara göre biraz daha karmaşıktır. Çünkü içeriğinde birçok alt başlık barındırmaktadır. Fiyat belirlenirken kâr elde edebilmek için maliyetler düşük seviyede tutulmaya çalışılır. Maliyetler düşürülemiyorsa fiyatlar yükseğe çekilmektedir. Karmaşık bir pazarlama kavramı olan fiyat belirlenirken göz önünde bulundurulması gereken unsurlar; üretim maliyeti, elde edeceğiniz gelir, şirketiniziniz ileriye dönük hedefleri, finansal tablonuz, rakiplerinizin fiyatları gibi unsurlardır.
Tanıtım(terfi):
Ve geldik 4 P’nin son kelimesi olan tanıtım kavramına. Tanıtım direkt olarak reklamcılık faaliyetlerini ifade ediyor. Ürününüz ne kadar geleneksel olursa olsun güncel gelişmeleri takip etmeli ve trendlere ayak uydurmalısınız.
Pazarlama Stratejileri
Gelin şimdi biraz daha yalın olarak ürünümüzü satarken uygulayacağımız stratejileri, yapmamız gerekenleri inceleyelim. Numaralandırma öncelik sırasına göre yapılmamıştır.
Ürünü Tanımak
Ürününüzü tanıtmadan önce onun özelliklerini en iyi şekilde sizin bilmeniz gerekiyor. Üretim aşamasında birebir bulunmasanız bile üretildiği andan satış anına kadar geçen sürede hangi özellikleri kazandığını bilmelisiniz. Çünkü sadece bildiğiniz şeyi pazarlayabilirsiniz. Tanıtmadan önce tanıyın !
Pazarlama Yeri
Şirketinizin fiziksel olarak bir hacmi olduğu gibi online pazarda da bulunma durumunu göz önüne alırsak her yerde satış yapılabileceğini bilmeliyiz. Satış yaptığınız, ürün sattığınız bir yerinizin olması bundan uzun zaman önce gözde konulardan biriydi. Bugünün gözdesi ise e-ticaret. Yerleşik ticarethaneniz olsa dahi online pazarda bulunmanız sizin yararınıza olacaktır.
E-ticaretin pek bilinmediği dönemler artık geride kaldı. Bilinmediği için dezavantajı oldukça fazlaydı. Bugün geldiğimiz noktada kurumların çoğunluğu işletmesini online alana taşıyor. Hatta maliyeti azaltmak için yerleşik işletmesini kapatıyor. Sizin çevrimiçi işletmenizin yeni konumu websiteniz olmalı. Websiteniz haricinde kullanacağınız sosyal medya hesaplarını unutmamak gerek.
Veri Analizi
Bilgi toplayın ! Ürün ve hizmetleri geliştirmek, müşteri taleplerini öğrenmek ve reklam geri dönüşlerini takip etmek gibi birçok eylemi yaparken veri toplama işlemi gerçekleştiriliyor. Bunu hemen hemen her kurum, işletme yapıyor. Vertabanınızda topladığınız bilgileri analiz edip ona göre yol haritası çizmelisiniz. Müşteriler ne bekliyor, talepleri neler, ürününüzdeki kusurlar ve onarılması gereken olumsuzluklar nedir, reklam geri dönüşleri nasıl gibi birçok sorunun cevabını veren veri havuzu, iş hacminizi genişletmenizde oldukça etkilidir.
Ürün Tanıtımı/ Reklam
Pazarlamanın olmazsa olmazı reklamcılık… Maliyet yaratmaktan çekinmeden harcamalarınızı yönlendirmeniz gereken en önemli aşama tanıtımdır. İmkanlarınızı verimli kullanmayı ihmal etmeden reklam yapmalısınız. Burada dikkaet edeceğiniz noktalar reklamlarınızı nerelerde ve nasıl yapacağınız. Televizyonlarda yapılan reklamlar halen etkisini sürdürüyor ve izleyicilerin güvenini kazanıyor. Televizyon reklamcılığı uzun yıllar etkisini kaybetmeyecektir. Ancak odak noktanız internet reklamcılığı olmalı. Bugünün koşullarında reklam yapma standartları oldukça değişti.
Sosyal medya üzerinde reklam yayınlamanız yararınıza olacaktır. Her platformun reklam prosedürü farklı. Bunları öğrenip reklam vermeniz çok önemli. Günümüzde facebook, instagram, tiktok, youtube, twitter gibi alanlar yeni reklam yerleriniz olmalı. Her birinin uyguladığı prosedür farklı olduğu için araştırma yaptıktan sonra reklam vermelisiniz.
Müşteri Talepleri
Müşterilerinizin taleplerini önemsemeli ve onları dikkate almalısınız. Her bir müşterinize özel olduğunu hissettirmelisiniz. Artık ürün özellikleri, sağladığı faydalar gibi etkenlerin yerini o ürünün kişide yarattığı duygular almaya başladı. Ürününüzün manevi kısımlarını odak noktası haline getirebilirsiniz. Bu bir yiyecek bile olsa onu hislere hitap edecek hale getirmelisiniz.
Duyguları odak noktası haline getirmek müşterilerin devamlılığını sağlayacaktır.
Çok Satış Değil Devamlı Müşteri
Yüksek cirolar elde etmek, satış oranlarını arttırmak gibi düşüncelerden önce kalıcı müşteri portföyü yaratmalısınız. Elinizde bulunan müşteri sayısı kaç olursa olsun onlarla kuracağınız sağlıklı iletişim size kalıcı talep yaratır. Herkes bir yere güvenip alım yapmak ister. Bu nedenle müşterilerinizin sizden kaymasına ve rakip firmalara yönelmesine neden olmayın. Bağınızı koparmadan iletişim kurmaya devam edin. Birçok kurum bunu gayet nitelikli bir şekilde yerine getiriyor.
Ürün aldığınız yerlerden size sms, e-posta olarak teşekkür mesajları geldiğine tanık olmuşsunuzdur. Ürününüz satılsa dahi müşterilerinizden ilginizi eksiltmeyin. Bu sizin kalıcı bir portföy yaratmanızı sağlayacaktır.