İhracat yapmak istiyorum

Yurt dışına ihracat yapmak istiyorum sözcüğü son yıllarda Türkiye de giderek artmaktadır. Bunun başlıca nedenlerinden birisi üretim maliyetlerinin yurt dışına göre düşmesi ve Çindeki üretimin diğer ülkelere kaydırılmasıdır. Bu yazımızda yurt dışına ihracat yapmak isteyen firmalara bu işe nereden başlanır ve nasıl başlanır bunları özet halinde açıklayarak anlatacağız. Sitemizdeki bir çok öğretici makaleler ile de yazımızı güçlendireceğiz. İyi okumalar diliyoruz.

Ürün ve Firmanın Yurt dışı için Hazırlanması

Öncelikle yurt dışına adım atmadan önce temel olarak yapmanız gereken bazı adımlar mevcuttur.

  1. Öncelikle ürünlerinizin görsellerini kaliteli bir şekilde çekmeniz gerekmektedir. Görsellerinizin çekiminde arka planda ürününüzü baskılayacak bir şeyin olmaması gerekmektedir. Çektiğiniz görsellerde ayrıca fotoğrafa gömülü bir yazının olmamasına özen gösterin[Yapısal ürünlerde oturma seti, raf ve benzeri ürünlerde fotoğrafla beraber şema konabilir]. Görselleriniz ürününün gerçek olan rengini yansıtmalıdır. Yurt dışındaki müşterilerin çoğunluğu numune istemeden sipariş geçebilmektedir. Bundan dolayı ürünlerinizdeki ufak bir tonaj farkı size kötü bir imaj bırakacaktır. Bundan dolayı görsel ayağını olabildiğince sade ve doğru bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.
  2. Görsel ayağını bitirdikten sonra ürünleriniz için genel bilgileri hazırlamalısınız. Kaç cm dir. Gramajı nedir, bunlar en temel bilgilerdir. Özellikle taşıma esnasında size en çok yardımı dokunacak bilgilerdir. Ürünleriniz hakkında temel bilgilere sahip olmak zorundasınız. İç piyasa da ürün satarken ne kadar zorlanıyor iseniz yurt dışı için bu oran en az iki katı zorluğunda olacaktır. Bu yüzden ürünleriniz hakkında olabildiğince bilgi edinmelisiniz.
  3. Ürünleriniz hakkında görselleri ve bilgileri hazırladıktan sonra fiyatlandırma konusunda kafa yormanız gerekmektedir. Ürünleriniz yurt dışına toplu olarak gideceği için en az alımınız ne olacak ona karar vermeniz gerekmektedir. En az 100 adet, en az 500 adet veya en az 10.000 adet olabileceği gibi, gıda ürünlerinde en az 1 ton, 1 konteynir gibi birimleri kullanabilirsiniz. Unutmayın,  en az alım miktarını en kadar düşük tutarsanız o kadar müşteriye ürünlerinizi satabileceksiniz. İngilizce de bu terim minimum order quantity [moq] olarak geçmektedir. Firmalar size moq nedir diye sorduğunda en az kaç adet alım yapabileceğini sormaktadır. Bundan dolayı ihracat yapmadan önce buna karar vermelisiniz.
  4. Son adımımızda ise artık ürün görselleri, ürün bilgileri ve ürün fiyatları hazır olduktan sonra şirketiniz için kısa bir tanıtım yazısı hazırlamanız gerekmektedir. Bunu da sağladığınız takdirde yurt dışına açılmaya aday bir firma olduğunuzu kanıtlamış oluyorsunuz.

Yurt dışından Müşteri Bulmak

Yurt dışına ihracat yapmak istiyorum diyen firmaların en zorlandıkları kısım bu kısımdır. Yurt dışından nasıl müşteri bulunabileceği hakkında internet ortamında çok fazla kaynak yoktur. Bundan dolayı firmalar yurt dışına nasıl açılabilecekleri hakkında yeterli bilgileri olmadıklarından dolayı ilk aşamayı tamamladıktan sonra bu aşamada kalabilmektedirler. Büyük ihtimal bu yazıyı okuyan firmaların da ürün görselleri ve bilgileri ve fiyatları hazırdır. Fakat onlar bunları yurt dışındaki firmalara nasıl sergileyeceklerini bilememektedirler. Burada size bu aşamayı geçebileceğiniz yöntemlerden kısaca bahsedeceğiz.

Yurt dışından müşteri bulmak yazımızda bu durumu aslında size detaylı bir şekilde anlattık. Burada bu yazımızı kısaca özet geçeceğiz.

B2B Siteleri ile İhracat için Müşteri Bulmak

B2B siteleri en çok bilinen yurt dışından müşteri bulma yöntemlerinden birisidir. ürünlerinizi bu sitelerde yayınlayarak ürünleriniz için mesaj gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede bir çok potansiyel müşteriniz ile temas kurmuş olursunuz. Daha detaylı bilgi için B2B Siteleri adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Google Aramalarından Müşteri Bulmak

Google aramaları çok yaygın olarak Dünya genelinde kullanılmaktadır. Bundan dolayı Bir şekilde Google aralamalarında çıkmanız önemlidir. Kısa bir örnekle açıklamak gerekir ise eğer Zeytin yağı üretici iseniz ve yurt dışından üretici bulmak istiyor iseniz “Türkiye’den zeytin yağı satın al” (buy olive oil from turkey) gibi kelimelerde bir şekilde görünür olmanız gerekmektedir. Bununla ilgili detaylı bilgiyi hizmetlerimiz kısmından alabilirsiniz.

Konşimento Veritabanı Yardımı ile Müşteri Bulmak

Kısaca özetlemek gerekir ise Dünya genelinde Alım satım üzerine olan Tüm ticari faaliyetler kayıt altında tutulmaktadır. Bu dokümanların toplanıldığı yere ise konşimento veritabanı denilmektedir. Bu veritabanı sayesinde Alıcı olan firmaların bilgisine ulaşabilmektesiniz. Daha detaylı bilgi için Yurt dışından müşteri bulmak yazımızı okuyabilirsiniz.

Linkedin İle Yurt Dışından Müşteri Bulmak

Linkedin son yıllarda oldukça popüler olan bir iş-sosyal ağ platformuna dönüştü. Bu platformu kullanarak yeni müşteriler bulabilirsiniz. Sizin ile iş yapabilecek olan firmaları Linkedin üzerinden bulduktan sonra Linkedin Premium hesabınızla bu firmaların ceo veya satın alım müdürlerinin mail adreslerine erişebilirsiniz.

Müşteri İle İletişim

Birinci kısımda ürünlerinizi yurt dışı için hazırladınız, ikinci kısımda ürünlerinizi dünya genelinde yayınladınız ve ürünleriniz için müşteriler buldunuz. Bu kısımda ise bulduğunuz müşteriler ile nasıl iletişim kurulabileceğinden bahsedeceğiz. Öncelikle bu iletişimde dikkat etmeniz gereken en önemli faktör güveni sağlamaktır. Güven olmadığı takdirse bedava ya ürün bile satsanız kargo parasını bile ödetemezsiniz. Bundan dolayı güven en önemli ihracat kapısını açmadaki anahtarımızdır. Güveni sağlamak için yapmanız gerekenler ürünleriniz hakkında bilgi istenildiğinde bunu karşı tarafa doğru bir şekilde aktarabilmenizdir. Burada siz perakende ürün satmıyorsunuz, yüklü ürün satmaktasınız. Yüklü ürün alan bir kişi sattığınız ürün hakkında bilgilidir. Bundan dolayı bilginizi sınamak isteyebilir.

Bir gömlek satıyor iseniz, kumaşın kalitesini veya pamuk oranını sorabilir, dikiş yöntemini sorabilir. Siz bu sorulara bilmiyorum diye yanıt verirseniz o kişi sizin dolandırıcı olduğunuzu veya işi bilmeyen birisini olduğunu düşünebilir ve size yüklü bir ödeme yapmaktan vazgeçebilir. Bundan dolayı ilk adımı doğru bir şekilde yapmanız gerekir. Fakat şunu es geçmememiz lazım, bazen sorduğu sorular gerçekten çok spesifik olabilmektedir. Bundan dolayı bilmemeniz doğal olabilir, böyle bir soru ile karşılaştığınızda üretimde olan veya bu sorunun cevabını bilen birisine sorup geri dönmeniz gerekmektedir.  Müşteri ile aranızda havada kalan soru bırakmamız gerekmektedir. Verdiğiniz her cevap karşıdaki müşteri ile olan bağınızı kuvvetlendirecektir. Yurt dışı müşteri için şunu unutmayınız. En çok kazanç elde edebileceğiniz müşteridir, ayrıca en kolayca kaybedebileceğiniz müşteridir.

Müşteri ile güveni sağladıktan sonra konuşma araçlarında nasıl konuşacağınız hakkında bilgi verme konusuna başlayalım. Müşteri ile olan iletişimiz üç kanaldan ilerleyebilmektedir. Sırasıyla mail yoluyla, SMS yoluyla yada whatsapp yoluyla ilerleyebilmektedir. Whatsapp gibi bir çok mesajlaşma uygulaması mevcuttur. Çin Wechat kullanırken, Rusya ve Rusya’ya yakın olan ülkeler Telegram kullanmaktadır. Bu uygulamaları telefonunuza indirmeniz gerekmektedir. Bu üç kanal içerisinde ticaretinizi en hızlandıracak olan kanal whatsapp üzerinden yaptığınız görüşmelerdir.  Ürün satışı oranına baktığımızda sırasıyla whatsapp > mail > sms şeklinde ilerlemektedir.  En çok satışı genelde whatsapp üzerinden yapılmaktadır.

Genelde firmalara ilk ulaştığınız kanal e-mail ile olmaktadır. E-mail ile yurt dışındaki müşteri ile iletişim yazımızı okumanızı öneririz. Bu sayede nasıl e-mail yazıldığı konusunda temel bir başlangıç seviyeniz olacaktır. E-mail aşamasında mümkünse ticareti telefona taşımaya çalışınız. Bu sayede ticaretiniz daha da hızlanacaktır. Genelde whatsapp numarası verilir. Eğer karşı tarafın whatsapp veya mesajlaşma uygulaması yok ise SMS atarak iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca SMS ile ilgili kampanyalar müşterileriniz için düzenleyebilirsiniz. SMS ile iletişim yazımızı inceleyebilirsiniz. En çok iş yapabileceğiniz yöntem ise whatsapp üzerinden iletişimdir. Whatsapp üzerinden ticaret diğer yöntemlere göre daha hızlı ilerler ve daha fazla belge ve kaynak gönderimi sağlanabilmektedir. Whatsapp ile iletişim yazımızı okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Ödeme ve Taşıma İşlemleri

Ödeme ve taşıma işlemlerini taşıma kargoları vasıtasıyla yapabilirsiniz.

Ödeme ve taşıma işlemleri genel olarak ticaretin son kısımlarında yer almaktadır. Ürünlerinizin fiyatını veya kalitesini beğenmeyen bir firma ile bu aşamaya gelemezsiniz. Bundan önceki adımları tamamladıysanız, müşteri ürünlerinizin fiyatını ve kalitesini beğendi ise iletişimiz de karşıdaki insana güven sağladıysa bu aşamaya geçebilmektesiniz. Bu aşama, genel olarak alıcı ve satıcının ortak kararıyla hareket edilen bir aşamadır. Alıcı firma kendisinin taleplerini size bildirecektir. Ürünler uçakla veya gemiyle gelsin, ürünler 1 ay içerisinde gelsin veya taşıma için en ucuz yöntem ne ise onunla gönderin, zamanın o kadar önemi yok diyebilmektedir. Siz Bu taleplere göre taşıma işlemlerini halletmeniz gerekmektedir. Eğer yeterli yetkinliğiniz mevcut değilse, taşıma firmaları ile anlaşıp bu durumu onların çözmesini isteyebilirsiniz.

ihracatyolu
Tarafından Yazıldı : ihracatyolu ·


Ürünlerinizi tüm Dünyaya tanıtın ve yeni müşteriler bulun → Panele Giriş ←