Yurt dışına açılmak neden önemli ?
Uluslararası Dünyaya Giriş
Bugün en sık karşılaştığımız kavramlardan biri olan küreselleşmeyi ele alacağız. Hem kişisel hayatımızda hem de toplumsal yaşamda varlığını hissettiğimiz küreselleşme; birçok konunun odak noktasını oluşturuyor. Gelişen dünyanın gelişmesine kaynaklık ederken öte yandan kültürel erozyona sebep olabiliyor.
Her olgunun olumlu ve olumsuz nitelikte değerlendirilme olasılığı olduğunu unutmamak gerek. Ulusal yapıdan uluslararası bir ilişkiye giriş yapmak ve bunu sürdürmek her iki yönden (olumlu ve olumsuz) değerlendirilmelidir. Şu unutulmamalıdır ki evrensel yaşama ayak uydurmak kaçınılmaz bir durum. İstemeseniz de kendinizi bir anda bu sürecin içinde bulacaksınız.
Küresel Yapılaşma
İş yaşamı durağan bir yaşam biçimi değildir ve olmamalıdır. Rekabetçi firmalar ve kişiler, hasılalarından büyüme kaydetmek arzusunda ise teknolojik gelişmeleri takip etmeyi önemsemelidir. Teknolojik gelişme tek bir kavram gibi gözükse de ana teması küresel bir yapılaşmadır. Çünkü insanları ulus toplum yapısından uluslararası vizyona taşıyan teknolojidir. İletişimin kolaylığı ve hızı konusunda uzun uzadıya konuşmak artık yersiz bir durum. Görülen o ki aramızdaki mesafeler ne olursa olsun herkesle konuşabiliyor ve görüşebiliyoruz. Bu kolaylığın gittikçe daha iyi bir hale dönüşeceği su götürmez bir gerçek.
Firmalar evrenselleşmenin getirdiği rekabetçi ortamı göz önünde tutarak, yerel yapılaşmadan çıkıp risk faktörünü de ele alarak deniz aşırı ticarete başlamalıdır. Aynı sınırların içerisinde büyüme gerçekleşmesi eskiye nazaran pek de mümkün değil. Çeşitlilik artıyor, inovatif bakıç açıları gelişiyor ve yapay zeka somut firmaların varlığını tehdit ediyor.
Küresel Yapılaşmada E-Ticaret Türleri
Yerel sektörde üretim ağınızı oluşturduktan sonra diğer adımlarınızda yer alması gereken eylem yurt dışına açılmak olacaktır. Nasıl ki seyahat ve benzeri amaçlarla insan dolaşımı gerçekleşiyorsa, bilgi ve teknoloji, işgücü ve sermaye de bir hareketlilik içinde. Üretim gücünüzle eş değer olarak firmanızın yönünü dış ticarete çevirmeli ve sermaye dolaşımına giriş yapmalısınız. Riskler ve tehditler ilk akla gelen engellerdir. Gümrük sınırdan çıkışın engelleyici faktörü olarak düşünülse de iyi bir yönetim yapısı ile bunun önüne geçilebilir. Sürecin idaresi verimli şekilde ele alınırsa engellerin, yalnızca güvenliği artırmak ve rekabetin haksız şekilde olmasının önüne geçmek için olduğu fark edilecektir.
Ticaretin yalnızca binalarda değil sanal kuruluşlarda da gerçekleştiğini hepimiz biliyoruz. Sanallık fiziksel olarak var olmayan web tabanlı bir durumu ifade eder. Sanal işletmeler ise ekonomik varlığını ve ticaretini web teknolojileri üzerinden sürdüren kuruluşlardır. Sanal işletmeler dış dünyayla yakından ilgilidir. Çünkü bu tarz kuruluşlar dışarı açılmanın getirdiği avantajın farkındadır. Veri tabanı bilişim üzerinden sürdürülen sanal işletmelerin de getirdiği bir sonuç olarak e-ticaret, birçok firma ve işletmeyi yurtdışına açılmaya sevk ediyor. E-ticaret türlerinden olan işletmeden işletmeye (B2B) ve şletmeden tüketiciye (B2C), tüketiciden işletmeye (C2C) web tabanlı alışveriş işlemleridir.
E-ticaret türlerinden herhangi birini kullanarak uluslararası ticarete başlayabilir ve üretim sahanızı genişletebilirsiniz. Rakiplerinizle olan ilişkinizi hızlandırmak ve büyüyen teknolojileri yakalamak için sınırlarınızı genişletmelisiniz. Güvenilir platformlar aracılığı ile üretim gücünüzü arttırmak zor değil. Yalnızca bilmeniz gereken odak noktası şu ki; ticari faaliyetler yurt içi alışverişlerle kolay şekilde ivme kazanamaz. Hızlı ve aceleci bir büyüme kalıcı olmayacaktır. Sabırla ve özveri ile inşa edilen yatırımlar doğru zamanda ve doğru mekanda sizi bulacaktır. Yapmanız gereken iş ilişkisine girdiğiniz kişileri, firmaları sadece yurt içinde sınırlı tutmayıp yurt dışında da ilişkilerinizi arttırmalısınız.
Kazancınızın artması ile birlikte farklı bir yöntem keşfetme şansı da yakalayacaksınız. Kültürel farklılıklar iş dünyasını da etkiliyor. Global firmalarla kuracağınız komünikasyon, ticari hayatınızda stratejik hamleler keşfetmenizi sağlayacaktır.