Konsimento veri tabanı
Bu yazımızda ele alacağımız konu konşimento veri tabanıdır. Uluslararası ticarette birçok terim yer alıyor. Yurt dışına açılmadan önce de bu terimlerin anlamlarını bilmek gerekir. Anlamını bilmediğimiz kavramlarla yola çıkarsak hataya düşebiliriz. Yaptığımız işi bilmenin anlamı, içeriğindeki kavramlara haiz olmaktan geçer.
Kavramlar karmaşık gözükse de oldukça anlaşılır bir anlama sahiptir. Yurt içinde yapılan ticarette kullanılan terimlerle yurt dışı ticaretindeki terimler ortak anlama sahip olmayabiliyor. Bu sorunla başa çıkmak için karşınıza çıkan kelime ve kavramlara aşina olmanız gerekli. Aşina olabilmek için de önce anlamını öğrenip açıklamalarına bakmalıyız.
Konşimento Nedir ?
Konşimento kelime olarak Türkçe kökenli değildir. Latince’den dilimize geçmiştir. Latince kökeni “cognosciménto” kelimesidir. Bilgi anlamına gelmektedir. Bugün kullandığımız anlamıyla eş değer bir anlama sahiptir. Alıcı ve satıcı firmaların bilgilerinin yer aldığı kıymetli bir evraktır. Lojistik süreçlerinde oldukça önemlidir. Nasıl ki alışveriş yaptığımızda aldığımız ya da verdiğimiz fiş, faturalar önemliyse konşimento da o denli önemlidir.
Taşıma belgesi olan konşimento; deniz taşımacılığında kullanılır. Gönderilen ürünün, malın nakliyeciye teslim edildiğini ya da gemiye yüklendiğini ispat eden hukuki bir belgedir. Malın mülkiyetini temsil eden bu belge, çok kıymetli evrak statüsüne girmektedir.
Belgede Bulunan Alanlar
Belgede yer alan ve doldurulması zorunlu alanlar şöyledir;
Taşıyanın adı ve unvanı Yükleyicinin adı, ticari unvanı ve adresi Kimin emrine yüklendiği Alıcının adı, ticari unvan ve adresi Kaptanın adı soyadı Geminin adı Yükleme limanı Tahliye limanı Gemiye yüklenen yükün cinsi, ölçüsü, sayı ve tartısı Markası veya üstünde belli olan durum ve maiyeti Yükleme ve tahliye şartları Navlun ödeme yeri ve şartı Tanzim olduğu yer ve tarihi. Kaç nüsha olarak tanzim edildiği Kimin tarafından ve ne sıfatla imza edildiği Konşimentonun ne olduğunu öğrendik. Belgenin içeriğinde bulunan başlıklar hakkında bilgi sahibi olduk. Şimdi konşimentonun, yurt dışı ticaretindeki yerine odaklanalım. Bu aşamada bizi ülke bilgilerinin toplandığı bir yer yani konşimento veri tabanı karşılıyor.
Konşimento Veri Tabanı Nedir ?
Konşimentonun bir belge türü olduğunu söyledik. Bu belge bir satış dokümanıdır. Örneğin Türkiye’de bulunan bir firma, Fransa’da yer alan başka bir firmaya satış gerçekleştiriyor. İki ülke firması arasında gerçekleşen ihracatın belgesine konşimento diyoruz. Yapılan satışla ilgili bilgiler bu belgede yer alır. Satış miktarı, satış tutarı vb bilgiler yer almaktadır. Bunun yanı sıra alıcı ve satıcı firmaların bilgileri de yer almaktadır. Konşimento veri tabanı ise bu belgelerin toplanıldığı bir yerdir. Veri tabanının kullanılma şekli şöyledir:
Daha iyi anlaşılması adına örnek üzerinden ilerleyelim.
Sahip olduğumuz bir gömlek fabrikası olduğunu düşünelim. Satışlarımızı arttırmak için yurt dışına açılmak istiyoruz. Bu esnada konşimento veri tabanını kullanarak Türkiye’den yurt dışına satış yapan firmaların, satış yaptıkları firma bilgilerine ulaşabiliyoruz. Yurt dışındaki firmalara ulaşarak ürünlerimizin tanıtımını yapabiliyoruz. Bu sayede yeni müşteriler bulmuş oluyoruz.
Bu belgeler genellikle gümrüklerde kayıt tutuluyor. Ardından tüm dünya ile paylaşılıyor. Paylaşmayan ülkeler de var elbette. Yapılan paylaşım ile yurt dışı ticareti gelişkin bir hale geliyor. Veri tabanı verilerin tutulduğu sanal bir ortamdır. Veriler ithalatçı, ihracatçı firmaların bilgileridir. Konşimento verilerinden tedarikçiler ve alıcılara ulaşmanız mümkün. Konşimentosu açık olan firmalara rahatlıkla ulaşabilirsiniz.