İhracatın önemi

İHRACAT ÜZERİNE

İhracat mevcut olunan mal ve hizmetlerin ülke dışına satışıdır. Yurt içinde yapılan satışlar gibi değildir. Yurt sınırlarını aşan satışlara ihracat diyoruz. Ülke ekonomisi için gerekli olan bu faaliyetin kazancı yalnızca satışı yapan firmaya fayda sağlamaz. Aynı zamanda ülkenin de kazanç sağlamasına eşlik eder. Firmaların yapacağı satışlar döviz girişi sağlayarak uluslararası piyasalarda rol oynanmasını arttırır. Büyümenin en büyük destekçilerinden biri olan ihracat, yatırım yapmayı isteyen firmaların ilk aklına gelmesi gereken ekonomik aktivitedir.

Ticareti geniş yelpazede değerlendirmek kolay bir durum değildir. Güvenmek risk almak ya da almamak diye değerlendirilemez. Güven duyulmadığı takdirde de ticareti daha geniş bir alanda uygulayamayız. Risk alıp almamak ise iyi araştırmaların getireceği bir sonuç olmalı. Her ne kadar araştırma yapılsa da risk her alanda olacaktır. Önemli olan kendimizden emin olarak adım atmaktır. Fazla şüphecilik güvensizliğe, güvensizlik de kazanç getirecek işlerden uzak kalmaya sebep olabilir. Elbette atacağımız adımların tehdit unsuru taşımamasını isteriz. Buna emin olamayacağımız için sabrettiğimiz zaman dilimini kısaltmak, kısa tutmak daha uygun olacaktır. sabredilen süreyi de araştırmalarla doldurmalıyız.

Yatırım araştırmaları gelişigüzel olmadan yapılmalıdır. İhracat derinlikli bir araştırma ister. Öncelikle sattığımız ürünü tanımalıyuz. Ne satıyoruz ? Kendi ürününüze güvenmeli ve en az reddetme ihtimali olunan ürünlere yönelmeliyiz. Bu yalnızca ürün olmayacağı gibi hizmet de olabilir. Yurt içi satışlarda benzer kültüre sahip insanlara yöneliyoruz. Yurt dışındaki müşteriler aynı zevklere sahip olmadığı için sizin ürününüzü isteyecek mi ? Talepte bulunacak mı ? Ürün talepleri de kültürün bir sonucudur. Hangi ülke neyi talep eder bilmelisiniz. Bunu bilmeden adım atarsanız reddedilme olasılığı yüksek ürünlere yönelmiş olursunuz. Ya da ülkeye diyebiliriz. Ya ürününüzü ya da ülkeyi değiştirin. Kültürleri tanımak burda önemli bir nokta. Nereye ne gider, kim ne alır bilmek gerekli. Bilmediğiniz bir şeye yönelmek istemezsiniz. Çünkü amacınız kazanmak. Kalıcı müşteriler oluşturmak ve üzerine yenilerini ekleyerek ilerlemek herkesin isteyeceği şey. Bunun için doğru güzergah oluşturmanız gerekli. Doğru ülke, şehir ve bölge seçmelisiniz. Bu hatta ülke içinde bile geçerli bir kural. Yurt içinde satış yaparken kimin hangi şehirde ne istediğini bilmeniz gerekir. Ürününüz sabitse (ya da hizmetiniz) doğru yeri tercih edin.

Kazanamayacağınız pazarlara yönelmeyin. Düşük ihtimalleri daha sonraya bırakın. Öncelikle nereden ihracat pazarına girersem yüksek kazançlara ulaşırım deyin. Bu size yüksek kazancı garanti etmeyebilir. Ancak başlamanız için bir adımdır. Ticareti yurt dışı ve yurt içi olarak ikiye ayırdığımızda her iki alanın da benzerliklerinin yanı sıra farklılıklarının da olduğunu unutmamak gerek.

Yurt içinde yapılan Pazar araştırması ile yurt dışında yapılan bir değildir. Konuyu farklı bir gözle ele almanız gerekiyor. Örneğin her ülkenin ticaret süreci aynı işlemiyor. Hukuki süreç, lojistik, gümrük işlemleri, ulaşım aracı, anlaşmalar, istenen evraklar, ödenmesi gereken tutarlar, ürünlerin özelliklerinden beklenenler, ticareti yasak olan ürünler vb birçok şey ülkeden ülkeye değişen özellikler. Hepsini güvenilir ve risksiz bir ortamda yapmak istiyorsanız destek almanız gerekebilir. Ülkemizde hukuken, lojistik ve gümrük açısından ve uluslararası ilişkiler konusunda destek sağlayan birçok kuruluş var. Hatta bütün işlemlerinizi siz el sürmeden gerçekleştiren kurumlar da mevcut. Bunları araştırarak öğrenmek çok kolay.

İHRACATIN ÖNEMİ

İhracat, en eski ekonomik transfer biçimlerinden biridir.

İhracat, modern ekonomiler için çok önemlidir çünkü firmalara satmış oldukları mallar için satış yapabilecekleri çok daha fazla pazar sunar. Bu yalnızca firma yararını gütmediği için hükümetlere de kazanç sağlamaktadır. Hükümetler arasındaki diplomasi ve dış politikayı sağlamlaştıran unsur; karşılıklı olarak yapılan ticari faaliyetler ve anlaşmalardır. Bu nedenle firmalara sübvansiyon verilerek kuruluşların ticari faaliyetlerde bulunulması teşvik ediliyor.

Yeni pazarlar bulunmasıyla birlikte satışlar artar, gelirler katlanır ve kar payı yükselir. Yeni müşteri ağlarının oluşması sağlanır. Küresel bir yapı haline gelme şans elde edilmiş olur. Dünya çapında tanınır hale gelmeye başlanır. Zamanla ürün çeşitliliğinin artması, alan genişlemesi gibi sonuçlar ortaya çıkarak yeni talepler meydana gelir. Yeni pazarlara ulaşıldığında satışlar ve kâr artar ve hatta önemli bir küresel pazar payı elde etme fırsatı ortaya çıkar.

ihracatyolu
Tarafından Yazıldı : ihracatyolu ·


Ürünlerinizi tüm Dünyaya tanıtın ve yeni müşteriler bulun → Panele Giriş ←